In de Mediterrane keuken wordt regelmatig laurier gebruikt. Bijvoorbeeld voor heerlijke stoofpotten, soepen en kruidige Mediterrane gerechten. Laurier is dus eetbaar… of toch niet? Om een goed antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten laurier zijn, waarvan niet alle soorten kunnen worden gegeten.
Isabella vroeg zich dan ook af welke laurier je kunt eten: Is mijn laurierhaag eigenlijk eetbaar? En Portugese laurierhaag?
Welke laurier is eetbaar?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het goed om te weten dat er verschillende soorten laurier zijn. Slechts enkele hiervan zijn in ons klimaat geschikt als haagplant.
Laurierkers: de bekende laurierhaag
Als je spreekt van een laurierhaag, dan wordt meestal laurierkers bedoeld, ofwel Prunus laurocerasus. Wordt ook wel eens paplaurier genoemd. Een prachtige haagplant met groot blad, die (mits de juiste standplaats) prima winterhard is. Het is een breed uitgroeiende haag, met mooi lichtgroen tot donkergroen glanzend blad. Deze haag groeit snel en kan ook best hoog worden.
Is Prunus laurocerasus eetbaar?
Nee, laurierkers is niet eetbaar. Sterker nog, het blad is giftig bij inname!


Portugese laurier: Populaire laurier met smal blad
Portugese laurier is steeds vaker te zien in onze tuinen. Waar deze prachtige haagplant vroeger niet helemaal winterhard was, lijkt dit de laatste jaren geen probleem meer. Portugese laurier, ofwel Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ heeft smal en lancetvormig blad en jonge scheuten kleuren rood. Groeit van nature kegelvormig. De soort (Prunus lusitanica) heeft beduidend breder blad, maar is veel minder populair als haagplant.
Is Prunus lusitanica eetbaar?
Nee, Portugese laurier is niet eetbaar. Let op: ook deze laurierkers is giftig voor mensen.


Echte laurier of keukenlaurier
Je raadt het al: dit is de laurier die je wel kunt eten. Echte laurier of keukenlaurier (Laurus nobilis) is een hele andere plant dan laurierkers. Natuurlijk is de verwarring goed te begrijpen vanwege de Nederlandse naamgeving. Deze laurier kies je als je het blad van laurier wenst te gebruiken in gerechten. Maar let op: Echte laurier is niet goed winterhard en behandel je het best als een kuipplant (vorstvrij overwinteren dus).
Hoe herken je echte laurier?
Echte laurier of keukenlaurier heeft gegolfde bladranden en het blad is wat doffer dan bij laurierkers. De makkelijkste manier om echte laurier te herkennen is echter door het blad te kneuzen. Onmiddellijk komt dan de onmiskenbare laurier geur vrij.
Is Laurus nobilis eetbaar?
Ja, echte laurier of keukenlaurier is eetbaar en wordt in verschillende (vaak mediterrane) gerechten gebruikt.



Stel zelf een Tuinvraag
Heb jij ook hulp of advies nodig bij het tuinieren, of over de tuin of je tuinplanten? Bijvoorbeeld over snoeien? Wij helpen je natuurlijk graag.
Wat is jouw Tuinvraag? Bekijk alle Tuinvragen, of stel jouw vraag